Новини та анонси
Бюджет на медицину-2020: де збільшили, а де урізали витрати

Бюджет на медицину-2020: де збільшили, а де урізали витрати

Новини та анонси 17 жовт. 2019

Не так давно у Верховній Раді був зареєстрований новий проект бюджету на 2020 рік. Правда, прем'єр-міністр України Олексій Гончарук зазначив, що це перший проект і його підсумкова редакція може сильно відрізнятися. Проте, вже зараз ми можемо подивитися, які витрати запланував український уряд на наступний рік. Зокрема, розберемося, скільки грошей закладено на охорону здоров'я.

Загальні витрати

На 2020 рік в проекті бюджету закладено 108 млрд. грн. на охорону здоров'я. І, варто відзначити, що це більше, ніж в поточному році на 9,8 млрд. грн.

Розмір медичної субвенції складе 14,6 млрд. грн., на реалізацію програми медичних гарантій для первинної, екстреної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, на реімбурсацію (забезпечення доступності медицини) лікарських засобів передбачено 72,1 млрд. грн.

На централізоване придбання медикаментів і медичних виробів - 6,6 млрд. грн. і ця цифра майже збігається з виділеними грошима на 2019 рік - 6,58 млрд. грн. На лікування українців за кордоном виділять 690 млн. грн., тоді як в цьому році на програму «Лікування громадян України за кордоном» було закладено 689,9 млн. грн.

Крім цього, в проекті бюджету на 2020 рік закладено:

1,5 млрд. - субвенція місцевим бюджетам на підтримку окремих установ і заходів в системі охорони здоров'я, до слова, в бюджеті на цей рік такої субвенції не було зовсім;

80,8 млн. грн. - на закупівлю ангіографічного обладнання для покриття всієї країни мережею реперфузійних центрів для надання допомоги хворим на серцево-судинні захворюваннями.

922,6 млн. грн. - субвенція місцевим бюджетам на розвиток системи екстреної медичної допомоги;

1,7 млрд. грн. - на діагностику і лікування захворювань із впровадженням експериментальних та нових медичних технологій;

502 млн. грн. - на санаторне лікування хворих на туберкульоз, дітей та підлітків з соматичними захворюваннями.

Натомість, в проекті на наступний рік прибрали багато інших субвенцій. Так, наприклад, тепер не планують виділяти гроші місцевим бюджетам на покупку лікарських препаратів для інгаляційної анестезії, тоді як в минулому році на неї виділили майже 19 млн. грн. Також нулі стоять в графі субвенції відшкодування вартості ліків за препарати для лікування окремих захворювань, в 2019 році було виділено 250 млн. грн.

Витрати на ліки суттєво урізали

Хвилю обурення викликало те, що нова команда Міністерства охорони здоров'я на третину скоротила бюджетні витрати на покупку ліків для людей з рідкісними орфанними захворюваннями. А закупівлю ліків для безлічі інших хвороб і зовсім виключили з документа.

Так, що стосується орфанних захворювань, то в 2019 році на дітей, які хворі на муковісцидоз держава виділила 72 млн. грн, а в 2020 році, ці витрати планують зменшити до 24,8 млн. грн. На закупівлю ліків для людей, які страждають від орфанних метаболічних хвороб хочуть виділити 17,6 млн. грн, тоді як в цьому році цифра становила 22,4 млн. грн. І такі зменшення помітні по багатьом іншим хворобам. Наприклад, на закупівлю медикаментів для дітей з церебральним паралічем заплановано всього 2,6 млн. грн, у порівнянні з 7,7 млн. грн в цьому році, на дітей з вродженим імунодефіцитом - 14,5 млн. грн (17,6 млн. грн в 2019 році), на дітей з розладами психіки та поведінки із спектру аутизму - 3,6 млн. грн (17,9 млн. грн було виділено в 2019 році).

Скоротили витрати і для покупки ліків дітям з резистентною формою ювенільного ревматоїдного артриту - 66 млн. грн, проти 131 млн. грн в 2019 році, на закупівлю медикаментів для людей, у яких хвороба Гоше - 97 млн. грн, тоді як зараз було 120 млн.

А деякі хвороби і зовсім позбавили фінансування. Не заплановані гроші на закупівлю ліків для лікування туберкульозу, тестів та витратних матеріалів для діагностики туберкульозу, також порожні графи в бюджеті залишилися навпроти закупівлі тест-систем для діагностики ВІЛ-інфекцій, ліків для дітей, які хворіють на хронічний вірусний гепатит, медикаментів для дорослих з вірусними гепатитами В і С, препаратів для тих, у кого інфекційні захворювання з високим рівнем летальності.

Тому вже зараз можна відзначити, що безліч людей, які потребують допомоги і страждають від серйозних і рідкісних захворювань, просто недоотримають допомогу в наступному році. Але залишається сподівається тільки на те, що у фінальній версії бюджету на 2020 рік ці недоліки виправлять, забезпечивши тих, хто цього потребує, необхідними ліками і допомогою.

до списку новин
Підтримати можна натиснувши кнопку

Або переказати гроші за реквізитами, зазначеними в розділі «Реквізити»

Допомогти зараз
UKRAINE