Новини та анонси
Держава в допомогу: які ліки повинні давати українцям безкоштовно

Держава в допомогу: які ліки повинні давати українцям безкоштовно

Новини та анонси 22 серп. 2019

Щорічно в українському бюджеті закладаються чималі гроші на сферу охорони здоров'я. Наприклад, на 2019 рік у держбюджеті було виділено 95,08 мільярдів гривень на охорону здоров'я, що на 10% більше, ніж було в 2018 році.

З початком реформи охорони здоров'я більша частина грошей, закладених в бюджеті, йде на трансформацію медичної системи та її поліпшення. Так, на сайті Міністерства охорони здоров'я відзначається, що гроші направляють на підвищення зарплат лікарів, закупівлю необхідних дорогих ліків, впровадження нових програм та інше.

Правда, на початку року планувалося, що з 1 липня в країні запрацює програма «Безкоштовна діагностика», згідно з якою за направленням сімейного лікаря, терапевта чи педіатра можна було безкоштовно зробити 12 нових аналізів (мамографія, 5 видів рентгена, ехокардіограма і т.д.). Але запуск програми поки відклали, тому істотних змін для пацієнтів з липня не відбулося.

Тим не менш, є багато інших напрямків, які стали пріоритетними в 2019 році. Частина бюджетних грошей йде на лікування серйозних хвороб і на забезпечення українців ліками. Ми докладно розповімо, лікування яких хвороб є за державні гроші і які ліки повинні давати українцям безкоштовно.

Закупівля ліків

У 2019 році, в держбюджеті на закупівлю лікарських засобів та виробів медичного призначення було передбачено 6,58 мільярдів гривень. Зазначалося, що пацієнти отримають більш життєво необхідних дорогих препаратів, які зазвичай не можуть купити самостійно. Зокрема, в програму державних закупівель входять ліки і медичні вироби від важких захворювань, що вимагають тривалого і дорогого лікування - онкології у дітей і дорослих, туберкульозу, вірусних гепатитів В і С, ВІЛ/СНІДу та інші.

Всього по 41-му напрямку державної програми закуповується близько 500 препаратів і понад 700 медичних виробів, повний перелік яких можна знайти на сайті МОЗ.

Так, збільшилося фінансування лікування дорослої онкології, гемофілії, розсіяного склерозу і ряду дитячих захворювань (муковісцидоз, нанізм, дитячий церебральний параліч, гепатит і т.д.). Також були виділені додаткові 73 мільйони гривень на лікування дитячої онкології, 415 млн. грн. на лікування дорослої онкології, 138 млн. грн. для лікування пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями. Вперше були виділені гроші на лікування у дорослих ювенільного ревматоїдного артриту (ЮРА) і первинного імунодефіцитів (ПІД).

Програма «Доступні ліки» працює в країні вже не один рік і до сих пір залишається одним з пріоритетних напрямків для уряду. У 2019 році було виділено 1 млрд. грн. на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми.

Лікування за кордоном

На 2019 рік було передбачено 6,89 млрд. гривень на програму «Лікування громадян України за кордоном». Так як, щороку безліч пацієнтів змушені виїжджати за кордон для лікування тих хвороб, які поки що не лікуються у нас в країні.

Згідно з даними Міністерства охорони здоров'я станом на липень 2019 рік на лікування за кордон було відправлено 272 пацієнта з України, 70 дітей і 202 дорослих. До речі, ця програма доступна абсолютно для всіх, хто страждає від хвороб, які не можуть вилікувати у нас в країні, незалежно від віку, статі і т.д.

За кордон найчастіше відправляють людей на трансплантацію кісткового мозку, нирок, печінки, серця, легенів і т.д. Цього року українці їздили отримувати медичну допомогу в Італію, Німеччину, Польщу, Швейцарію, Великобританію, Австрію, Білорусь, Індію і Туреччину.

Відшкодування вартості препаратів

Також, було закладено відшкодування вартості препаратів інсуліну для тих, кому він необхідний. Відведена сума в 841 мільйон гривень повинна покрити 87% загальної потреби. А 13% від потреби повинні забезпечити безпосередньо місцеві бюджети.

До того ж, в Україні є електронний реєстр пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, що дозволяє місцевій владі скласти точні списки для відшкодування грошей. Варто відзначити, що за даними МОЗ 195 тисяч українців страждає від діабету I типу, саме їм потрібна щоденна інсулінотерапія. Такі люди отримують інсулін безкоштовно або з невеликою доплатою - в аптеці за рецептом лікаря.

Безкоштовні тести

Мова йде не зовсім про лікування хвороб, а більше про їх виявленні і профілактиці. В Україні можна безкоштовно здати аналізи на вірусні гепатити та на ВІЛ. Такі послуги входять в первинний пакет медичної допомоги.

За офіційними даними Центру громадського здоров'я, на початку 2019 року в Україні зареєстровано понад 82 тисяч людей з гепатитом С і більше 23 тисяч з гепатитом В, але більшість навіть не знає про свій діагноз. Щоб перевіритися, досить звернутися до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у вас підписано декларацію, і зробити експрес-тест.

Які ліки можна безкоштовно отримати в Україні

Як ми вже говорили, українці можуть отримати деякі ліки та інші медичні препарати безкоштовно, або ж з мінімальною доплатою. Підсумуємо, що закуповує держава:

- ліки від важких хвороб, онкології, туберкульозу, ВІЛ/СНІД. До слова, нещодавно було закуплено препарат для лікування лейкемії (раку крові), кількості якого вистачить для того, щоб покрити потреби нужденних;

- ліки для лікування гемофілії типу А або Б або ж хвороби Віллебранда, буллезного епідермолізу, ювенільного ревматоїдного артриту, легеневої артеріальної гіпертензії, імунодефіцитних станів;

- ліки для лікування гепатитів. Днями якраз відбулася поставка ліків від гепатиту С в регіони, ця партія медикаментів дозволить забезпечити лікуванням понад 7 тисяч пацієнтів;

- життєво необхідні протези для дітей з вродженим недосконалим остеогенезом («кришталеві діти»). Закуповувати протези вперше почали тільки в цьому році;

- інсулін для людей з діабетом. За даними МОЗ зараз держава забезпечує інсуліном близько 200 тисяч пацієнтів.

Крім цього, МОЗ планує повністю забезпечувати потребу за такими напрямками як: туберкульоз, антиретровірусна терапія, трансплантація, скринінг новонароджених, деякі орфанні захворювання та інші. Також, в міністерстві відзначають, що зможуть забезпечити 100% потребу в кардіологічних стентах для пацієнтів з інфарктом міокарда, які потребують негайного стентування, і створити запас ліків для онкохворих дітей.

 

до списку новин
Підтримати можна натиснувши кнопку

Або переказати гроші за реквізитами, зазначеними в розділі «Реквізити»

Допомогти зараз
UKRAINE