Новини та анонси
Доступне середовище: безпечні пандуси, ліфти в метро та інші інклюзивні норми і вимоги

Доступне середовище: безпечні пандуси, ліфти в метро та інші інклюзивні норми і вимоги

Новини та анонси 09 лип. 2019

За офіційними даними в Україні кількість людей з інвалідністю становить близько 6% від населення країни, тобто приблизно 2,7 млн. чоловік, хоча багато хто стверджує, що в реальності ці цифри значно вищі. На жаль, людям з інвалідністю в нашій країні доводиться мати справу з масою повсякденних проблем, адже наша інфраструктура практично не пристосована для маломобільних груп населення, тому, для людини на візку спуститися в те ж метро або перебратися на іншу сторону дороги, в деяких випадках практично неможливо.

У нас не так багато місць, де встановлені пандуси, вбиральні в громадських місцях взагалі обладнані неналежним чином, а плавних з'їздів з тротуарів днем з вогнем не знайдеш. Таких прикладів дуже багато, але мова йде не тільки про складнощі, з якими стикаються люди з інвалідністю. Йдеться про маломобільні групи населення, наприклад, мам з колясками, особах похилого віку, дітей і т.д. Чисельність людей, які потребують оновленої інфраструктури в Україні дійсно дуже висока, тому ми зібрали головні зміни, які повинні полегшити пересування для людей з інвалідністю та всіх маломобільних груп.

90% пандусів в Україні неправильно влаштовані

Ще в грудні 2018 року в уряді затвердили оновлений перелік державних будівельних норм, де були представлені також нові вимоги до доступності будівель, які вступали в силу з квітня 2019 року. Ці норми покликані полегшити пересування для всіх людей з інвалідністю та маломобільних груп. Нові правила повинні врегулювати установку пандусів, обладнання спеціальних туалетів та душових, створення безбар'єрних зон і т.д.

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства відзначають, що норми були розроблені, щоб створити безбар'єрний простір для всіх категорій людей з інвалідністю: з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності та інших маломобільних груп, наприклад, літніх людей, вагітних жінок, батьків з дітьми і т.д.

Так, наприклад, сьогодні 90% всіх побудованих пандусів є неправильно влаштованими, а переважна більшість людей взагалі не знають, що таке тактильна плитка, тому нові будівельні норми повинні вирішити всі ці проблеми або хоча б зробити перший крок в цьому напрямку.

Метро

Спуститися в метро для людей з інвалідністю справжня проблема, спеціальні підйомники є лише на кількох станціях, а пересуватися по ескалатору досить складно. Згідно з новими нормами тепер:

- підлога на платформі і в вестибюлях станцій обов'язково повинна бути неслизькою;

- на станціях і в прилеглих підземних переходах, на шляху руху пасажирів повинні обладнати системи навігації - візуальної, звукової і тактильної;

- ширина дверей на вході/виході зі станції повинна бути не менше 0,9 м;

- на нових станціях будуть тільки вантажопасажирські ліфти, а ось на реконструйованих і старих станціях буде дозволено дублювати ступені спеціальними підйомниками.

Крім цього, починаючи з 1 вересня, під час будівництва станцій метро обов'язково повинні проектувати туалети для пасажирів, які будуть перебувати на вході/виході зі станції. Ці санвузли повинні бути обов'язково доступними для всіх груп населення, включаючи людей з інвалідністю.

Норма облаштування доступних санвузлів стосується і інших великих громадських об'єктів, а саме аеропортів, вокзалів, стадіонів, торгово-розважальних центрів. Відзначається, що універсальні кабіни санвузлів повинні бути обладнані необхідною сантехнікою і поручнями, а також мати ширину не менше 1,65 метрів і глибину не менше 1,8 метрів.

Парковки

Пам'ятаємо, що згідно з чинним законодавством не менше 10% паркомісць на відкритих парковках повинні бути саме для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп. З 1 квітня цього року додалися нові правила облаштування парковок. Так, тепер:

- ширина зони для паркування авто людини з інвалідністю, повинна бути не менше 3,5 метрів;

- розміри паркувальних місць, які розташовані паралельно бордюру, обов'язково повинні забезпечувати доступ до задньої частини автомобіля, щоб використовувати пандус або підйомний пристрій;

- ці паркомісця повинні бути розміщені не далі 50 метрів від доступного для осіб з інвалідністю входу в будівлю, біля житлових будинків - не далі 100 метрів.

Також, ці паркомісця повинні бути позначені спеціальної піктограмою, щоб їх не зайняли інші водії.

Громадські заклади

Ще одним нововведенням стане створення безбар'єрного простору в кафе, ресторанах, магазинах, супермаркетах, кінотеатрах і т.д.

Так, в ДБН прописано, що обов'язково потрібно облаштовувати посадочні місця для людей з інвалідністю в кафе, а також забезпечувати всі заклади пандусами та ліфтами. Доступними для людей з інвалідністю повинні стати і кінотеатри, театри, філармонії, опери та інші концертні установи.

Що стосується закладів харчування, тепер там обов'язково повинні бути обладнані місця для людей з інвалідністю, які варто розташувати біля входу, а не на прохідній частині.

У супермаркетах і магазинах, крім пандусів потрібно буде облаштувати полички в торгових залах і каси так, щоб ними було зручно користуватися всім людям. Також, мінімальна ширина проходів не може бути менше 0,9 - 1 метра. Навігація повинна контрастно виділятися на загальному тлі для людей з порушеннями зору, а для людей з порушеннями слуху, важлива інформація повинна дублюватися текстом.

У театрах, музеях, концертних залах, кінотеатрах, на виставках - місця для осіб з інвалідністю потрібно буде розміщувати в доступній для них зоні залу, щоб забезпечити повноцінне сприйняття події.

Для людей з порушеннями опорно-рухового апарату: повинен бути забезпечений безперешкодний доступ до будівлі за допомогою пандусів, підйомників або ліфтів, ширина дверей також не може бути менше 0,9 метрів. Також, повинна бути частина місць в залах, які можуть трансформуватися відповідно до потреб таких людей, а в залах, де кількість місць перевищує 800, обов'язкові підвищені вимоги до безпеки та евакуації - близькість до евакуаційних виходів.

Для людей з вадами слуху: сидячі місця повинні бути на відстані не більше 10 метрів від джерела звуку; не менше 4% крісел із вмонтованими системами індивідуального прослуховування в аудиторіях і залах з фіксованими сидіннями на 50 осіб і більше; допускається використовувати індивідуальні слухові бездротові пристрої або спеціальні персональні приклади посилення звуку.

Для людей з порушеннями зору: необхідна тактильна і візуальна інформація; місця в зоні гарної видимості сцени; в приміщеннях з особливими вимогами до художнього вирішення інтер'єрів допускається використовувати інші компенсуючі заходи, наприклад, аудіоуказателі.

Ну, і в усіх цих місцях обов'язково повинні бути обладнані універсальні санвузли, до яких у людей з інвалідністю та інших маломобільних груп буде доступ. А при проектуванні великих громадських об'єктів - аеропортів, вокзалів, стадіонів, торгово-розважальних центрів - туалети повинні розташовуватися на кожному поверсі і через кожні 50 метрів.

До того ж, згідно з новими ДБН, в готелях, мотелях, пансіонатах, кемпінгах - не менше 10% житлових місць повинні проектуватися універсальними підйомниками, з урахуванням розселення будь-яких категорій відвідувачів, в тому числі і осіб з інвалідністю, які пересуваються на візках.

Робочі місця

Згідно з офіційною статистикою, в Україні 80% людей з інвалідністю активні і працездатні, але через недоступність громадського простору вони не можуть повною мірою здійснювати своє право на працю. Тому зараз робочі місця на підприємствах повинні стати зручними для всіх груп населення.

Якщо проектується спеціалізоване робоче місце для конкретної людини з інвалідністю, то воно повинно включати комплект меблів, обладнання та допоміжні пристрої, пристосовані для конкретної людини та її потреб.

Робочі місця для осіб з інвалідністю, які пересуваються на візках, в офісних та адміністративних приміщеннях повинні становити не менше 5,65 кв. м.

Також повинні бути обладнані спеціальні пандуси, ліфти, вказівники, парковки, зручні входи та виходи.

Загальні норми

Крім усього того, що ми згадали вище, варто зазначити, що біля входу в будівлі і на шляхах руху до них, повинні проектуватися зовнішні пандуси, а для забезпечення доступності всередині будівель, поруч зі сходами потрібно встановлювати внутрішні пандуси.

Безпечний нахил зовнішнього пандуса не може перевищувати 8%, внутрішнього - 10-12%, а максимальна висота кожного підйому не може перевищувати 0,8 метрів.

Також, стало обов'язковим установка тактильної плитки в інфраструктурі населених пунктів, в тому числі, в вулично-дорожньої мережі, в житлових і громадських будівлях.

Ще, тепер проектувати вхідні двері в різні заклади і установи потрібно без порогів. Якщо пороги все ж будуть, їх потрібно робити максимально, контрастно виділеними і з невеликими пандусами.

Ліфти і підйомники повинні бути максимально зручними для людей з інвалідністю. Їх внутрішній розмір не може бути менше 1,1 метра по ширині і 1,4 метра в глибині. А кнопки потрібно обладнати спеціальними тактильними покажчиками.

В цілому, як ми бачимо, підготовлено чимало змін, які повинні полегшити життя людей з інвалідністю та маломобільних груп населення, правда, залишиться тільки дочекатися їх безпосереднього впровадження.

до списку новин
Підтримати можна натиснувши кнопку

Або переказати гроші за реквізитами, зазначеними в розділі «Реквізити»

Допомогти зараз
UKRAINE