Новини та анонси
Медичні послуги за держбюджет

Медичні послуги за держбюджет

Новини та анонси 02 бер. 2020

Ось уже не перший рік в Україні проводиться медреформа. На жаль, все йде не так гладко, як того б хотілося, але певні зрушення вже є. Наприклад, незабаром для пацієнтів цілий ряд медичних послуг стане безкоштовним. Розповідаємо, за які послуги заплатить держава, а за які пацієнтам доведеться розраховуватися самостійно.

За які медпослуги не доведеться платити

Вже з 1 квітня 2020 року в Україні починає працювати програма медичних гарантій. Це перелік послуг для українців, за які заплатить держава безпосередньо через Національну службу здоров'я України. Тобто пацієнтам за ці медпослуги не потрібно буде платити, а лікарі, в свою чергу, не зможуть натякати на якісь додаткові гроші і вимагати їх з пацієнтів.

У програму входить: первинна допомога, спеціалізована амбулаторна, госпітальна, екстрена, паліативна допомога, а також реабілітація, пологи і навіть лікування дітей до 16 років. Це означає, що в квітні принцип «гроші йдуть за пацієнтом» запрацює на всіх рівнях медичної допомоги. Для того, щоб отримати якусь медпослугу з усього переліку, пацієнту достатньо буде сходити на прийом до свого сімейного лікаря і отримати направлення, після чого спокійно можна йти на процедуру.
У бюджеті на цей рік на програму медгарантій закладено 72 мільярди гривень, що становить 64% від усіх грошей, виділених на медицину в 2020 році.

До слова, Нацслужба вже порахувала, скільки заплатить за лікування українців:

4563 грн - базова ставка за хірургічні операції в стаціонарних умовах і стаціонарне лікування без проведення операцій;
19 332 грн - тариф за надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті в стаціонарних умовах;
16 001 грн - за медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда;
8136 грн - за пологи;
4942 грн - за амбулаторне лікування у спеціалізованих та високоспеціалізованих лікарів;
204 грн - мамографія;
1965 - гістероскопія;
749 грн - гастроскопія;
804 грн - цистоскопія;
968 грн - бронхоскопія;
943 грн - колоноскопія;
17 843 грн - діагностика і хіміотерапевтичне лікування онкохворих;
30 327 грн - діагностика і радіологічне лікування онкохворих;
7406 грн - психіатрична допомога;
20 663 грн - лікування туберкульозу у дорослих і дітей;
1500 грн - діагностика і лікування людей з ВІЛ;
7865 грн - паліативна медична допомога.

Не варто забувати, що в тарифи за медичні послуги не включена вартість ліків, медичних виробів і витратних матеріалів, які забезпечуються в централізованому порядку за рахунок інших програм державного бюджету, зазначають в НСЗУ.

Які медпослуги залишилися платними

Незважаючи на те, що безліч послуг тепер оплачується з державної кишені, залишилося і чимало платних послуг. Так, наприклад, в список платних послуг додали лабораторні, діагностичні та консультаційні послуги щодо поводження пацієнта без направлення лікаря, адже, як ми пам'ятаємо, для того, щоб отримати безкоштовну медпослуги, потрібно попередньо взяти направлення у свого сімейного лікаря.

Але без направлення все ж можна буде потрапити до деяких лікарів і, при цьому, не доведеться нічого їм платити. Так, можна піти на прийом до акушера-гінеколога, педіатра, психіатра, нарколога.

Платною також буде медична допомога хворим на дому, зокрема із застосуванням телемедицини; медобслуговування за договором зі страховими організаціями; медобслуговування для іноземців; мікробіологічні, паразитологічні, молекулярно-генетичні, хімічні, токсикологічні чи фізичні дослідження, які не належать до медичної допомоги населенню; медобслуговування без направлення в науково-дослідні установи Національної академії медичних наук; допомога в медустановах при МВС.

Крім цього, залишився цілий ряд послуг, які вже досить давно платні в Україні, наприклад, переривання вагітності, крім абортів за медичними і соціальними показаннями. А також, медогляд для отримання візи, профогляд при прийнятті на роботу і для отримання водійського посвідчення.

До платних послуг буде відноситься протезування, стоматологічна допомога, корекція зору за допомогою окулярів і контактних лінз, санаторно-курортні послуги, профілактичні щеплення перед виїздом за кордон, щеплення поза календарем профілактичних щеплень.

До слова, за новим законодавством, в лікарнях може бути тільки 20% платних послуг від загальної кількості. Таке обмеження діє до 2024 року, після чого може бути змінено.

до списку новин
Підтримати можна натиснувши кнопку

Або переказати гроші за реквізитами, зазначеними в розділі «Реквізити»

Допомогти зараз
UKRAINE