Новини та анонси
Псевдоліки: в Україні з вересня запустять пілотний моніторинг обороту ліків

Псевдоліки: в Україні з вересня запустять пілотний моніторинг обороту ліків

Новини та анонси 29 лип. 2019

Спеціальний штрихкод, додаток на телефон і база даних - і з підробленими препаратами буде покінчено.

24 липня, Кабінетом Міністрів України нарешті була прийнята Постанова «Про запровадження пілотного проекту щодо маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками та проведення моніторингу обігу лікарських засобів», повідомила прес-служба МОЗ. Основна мета проекту – боротьба з підробними ліками.

На жаль, багато українців знайомі з ситуацією, коли купуючи за призначенням ліки в аптеці, отримуєш кота у мішку, адже достеменно не можеш бути впевнений – ліки це чи псевдоліки, чи як їх влучно називає лікар Євген Комаровський - «фуфломіцини». Чомусь фармацевтичний бізнес бере за правило працювати в режимі «кількість», а не «якість». Аптеки на кожному кроці, але яка їх ціль: допомогти зробити Вам крок у завтра чи лише до наступної вивіски з зеленим хрестом? Всі ми добровільно-примусово граємо у аптечний квест і сподіваємося, що не ми будемо наступними, хто викладатиме в мережу вірусне відео про порожні капсули відомого гепатопротектору.

Отож, що зміниться від ухваленої постанови?

За інформацією, опублікованою на офіційному сайті МОЗ, з 1 вересня 2019 року на упаковках препаратів почне з’являтися спеціальне маркування, за яким можна буде перевірити оригінальність препарату. А вже наприкінці року пацієнти зможуть перевіряти ліки за допомогою мобільного додатку. На думку розробників додатку – Міністерства охорони здоров’я та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України – це неабияк допоможе запобігти фальсифікаціям лікарських засобів.

Що таке контрольне маркування?

Це спеціальний 2D-код, який наноситься на упаковку лікарського засобу ще при його виробництві на заводі. Дані про це заносяться в єдину державну систему проведення моніторингу обігу лікарських засобів. На етапі пілотного тест-драйву участь можуть взяти і вітчизняні виробники, і імпортери, і дистриб’ютори лікарських засобів, і аптеки. На етапі ж офіційного впровадження у 2021 році двовимірний штрих-код буде обов’язковим для всіх. Справедливості заради слід зазначити, що на сьогодні деякі українські фармацевтичні компанії вже придбали необхідне обладнання і кодують свої ліки, а левова частка імпортованих препаратів уже мають це кодування на упаковках.

Як працюватиме ревізорський мобільний додаток?

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України запевняє, що цей додаток буде доступний для усіх користувачів смартфонів і матиме простий трикроковий алгоритм дій: спочатку встановлюєте додаток на телефон, потім скануєте 2D код, та ознайомлюєтесь з інформацією про конкретний лікарський засіб. Для пацієнтів це дасть змогу перевірити чи препарат не є фальсифікатом, чи він не протермінований, і чи завезений до країни без порушень норм. Для держави ж це дасть змогу відстежувати весь ланцюжок постачання ліків. За словами розробників також у майбутньому буде розширений інформаційний функціонал бази ліків. Це дасть змогу контролювати питання порушення відпуску ліків без рецептів, а також реальну статистику споживання пацієнтами ліків.

А поки ще в Україні функціонує стара недосконала система здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що знаходяться в обігу, то кожному з нас слід бути пильним ревізором. Адже це стосується нашого здоров’я, а відтак – і нашої якості життя. Профілактика завжди краща, ефективніша і дешевша за лікування, але, якщо все ж таки маєте справу з купівлею лікарських засобів, власноруч перевіряйте їх ще в аптеці. А саме: їх цілісність і непошкодженість упаковки, їх правильність назви, найменування виробника, адресу виробника, лікарську форму, склад, реєстраційний номер та номер партії, термін придатності.

Також є корисні ресурси для перевірки ліків: Державний реєстр лікарських засобів України, додаток «Ліки Контроль» та Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

до списку новин
Підтримати можна натиснувши кнопку

Або переказати гроші за реквізитами, зазначеними в розділі «Реквізити»

Допомогти зараз
UKRAINE